- Salko slazené kondenzované mléko 397 g
- Tatra Grand neslazené kondenzované mléko 310 g
- 1/2 vanilkového lusku
- 120 g cukr krystal
- 5 žloutků
- 100 ml rumu
- 250 ml brandy
Salko vaječnák
Ingredience
Postup
Jedinečná vánoční klasika, kterou každý připravuje dle svého vlastního receptu. Podívejte se na ten náš... :-) Doba přípravy je včetně časů na zchlazení.
- Do hrnce nalijeme jednu celou plechovku Salka a jednu celou plechovku neslazeného kondenzovaného mléka Tatra Grand.
- Vanilkový lusk rozřízneme na půl a vyškrábneme.
- Do hrnce ke kondenzovaným mlékům přidáme jak vyškrábanou vanilku, tak i lusk.
- Přivedeme k varu a lusk poté vyndáme.
- Vmícháme cukr a necháme vychladnout.
- Do lehce vychladlé směsi zašleháme po jednom žloutky.
- Mícháme a vrátíme na sporák, kde opět přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí až bude konzistence připomínat řidší pudink.
- Sundáme z plotýnky a hrnec přetáhneme potravinářskou folií a necháme vychladit.
- Do vychlazeného základu postupně vmícháváme alkohol.
- Vše rozmixujeme a hotový koňak přelijeme do skleněné lahve.